fredag 31. august 2012

Bøkene jeg leste i august

Jeg leste ikke så mange færre bøker i august enn jeg gjorde i juli, selv om jeg i august begynte på studiene igjen. Jeg tror det henger sammen med et mellomrom der, en uke mellom sommerjobben og studiene som var helt tom; jeg hadde akkurat ankommet Bergen, men her hadde jeg ikke noe å gjøre (ennå). Og så var det utrolig fint vær i en hel uke og alt jeg gjorde var å sykle til parken og lese bøker og vente på penger. Jeg tror over halvparten av bøkene jeg leste denne måneden ble lest i løpet av den uka.

Her er et bilde over det nye arbeidshjørnet mitt. I fjor delte jeg skrivepult med kjæresten min, og det var katastrofe. Det var siste og eneste gang jeg deler pult med noen. Uansett, på bildet er også nesten alle bøkene jeg planlegger å lese i høst.

PROSA

1. OG ALT SKAL VÆRE KJÆRLIGHET av Kristian Lundberg
2. EKSIL av Jakob Ejersbo
3. FILOSOFI PÅ KAMMERSET av Marquis de Sade
4. GRAND MAL av Linda Boström Knausgård
5. HVORDAN SKRIVE OM SEG SELV UTEN Å KRENKE DEM MAN HAR RUNDT SEG av Kristian Lundberg
6. NOKTURNER av Kazuo Ishiguro
7. PÅ HØYE HÆLER OVER GRØNLAND av Siri Østli
8. PIPPA LEES HEMMELIGE LIV av Rebecca Miller
9. SELVPORTRETT av Édouard Levé
10. TRAMPOLINELAND av Vidar Kvalshaug
11. TREKKET MOT NORD av Tayeb Salih
12. UTVIDELSE AF KAMPZONEN av Michel Houellebecq
13. UTRO av Håkan Östlundh
14. VILLE VEIER av Annie Proulx

POESI
15. KÅTE DIKT av Christian Refsum
16. VEIEN BLIR TIL MENS DU GÅR DEG VILL av Dag Evjenth

ANTOLOGI
17. BRØDTEKST - FORTELLINGER OM MAT av Mattis Øybo (red.)

SAKPROSA
18. VEST FOR EDEN av Sindre Kartvedt
19. ICH BIN EIN AMERIKANER av Herman Willis

--

DEN BESTE BOKA
Eksil av Jakob Ejersbo var minst like bra som sin forgjenger Liberty. Jeg synes Aschehoug burde få oversatt den tredje boka i trilogien også. Kom igjen a'! (Dvs. jeg kan godt lese på dansk, bare se, jeg leste jo Utvidelse af kampzonen på dansk), men oversettes den til norsk kan jeg låne den på biblioteket (gratis). Ellers er jeg fornøyd med at all norsk litteratur før 2000 legges ut på nett. Gratis pensum til lesebrettet! Hurra! Ok, men den beste boka denne måneden: det må bli novellesamlingen Ville veier av Annie Proulx.

DEN KJIPESTE BOKA
Trampolineland av Vidar Kvalshaug synes jeg var dritkjedelig. Alle novellene gikk i ett. Og Utro av Håkan Östlundh var heller ikke noe særlig. Et dritkjedelig klisjéfylt utroskapsdrama. Godt gift kvinne får seg et forhold på si som tar henne med storm. Så finner hun siden ut at hun elsker jo egentlig han hun er gift med mest. De har jo bygget et liv sammen bla bla, og det er jo viktigste. Det er jo det som er kjærlighet, det traurige, uspennende, men stabile livsverket. Mulig det (javisst!), men det er jævlig kjedelig å lese om. Har lest hundre bøker som handler om det. Denne boka prøvde å lage en vri på dette standardplottet ved å plassere tredjeparten (som er politimann) i en drabantby utenfor Stockholm. Det gjorde det ikke noe mer spennende. Hvis man skal lese om en skitten drabantby i Sverige, les heller Jens Lapidus' Snabba cash. Der er det hardbaka narkodealere, ikke bare noen kids som bytter lommekniver for hundrelapper.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Elsker dette:
"4. GRAND MAL av Linda Boström Knausgård
5. HVORDAN SKRIVE OM SEG SELV UTEN Å KRENKE DEM MAN HAR RUNDT SEG av Kristian Lundberg"

Er det tilfeldig at du leste kona til Knausgård og så en bok med den sleivspark-til-Knausgård-tittelen rett etterpå?

Kathleen sa...

Haha, det så jeg ikke!

For nei, jeg leste ikke bøkene i den rekkefølgen som står. Det er bare tilfeldig. Men jeg leste Lundbergs bok etter Knausgårds, bare ikke like etterpå. Tenkte faktisk ikke på Knausgård da jeg leste boka, selv om, når du sier det, jeg leste en omtale av Lundbergs bok innblandet Knausgård tifligere i år.

Astri sa...

Det er Imre Kertesz (husker ikke helt stavingen her) du har liggende, ikke sant? Han skriver så godt og så vondt. Uten skjebne er min favoritt.

Kathleen sa...

Ja, 'Kaddish for et ikke født barn.' Jeg tenkte jeg skulle lese han fordi jeg tar et fag i religion i år. Har ikke kommet så langt i boka ennå, bare noen sider.

Astri sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Så fantastisk arbeidshjørne! Takvindauge og kyrkjetårn og fargane og så vidare. Ser ganske så perfekt ut.

Kasiopeiia sa...

For en fin lese og skriveplass du har fått deg!
Ser ut til at du har mye godt lesestoff i vente :)

Anonym sa...

nice view :D

Mjau!

Johanne sa...

FOR ein nydeleg arbeidspult du har! Eg er litt misunneleg, for å vere så ærleg.

Kathleen sa...

Å, nei, det var ikke meningen å slette det innlegget Astri, jeg var bare litt ustø på iPhonen!