søndag 12. desember 2010

10 litterære mål for 2011

I det siste har jeg franset meg rundt på en del bokblogger, og mange av dem har skrevet lister over sine ti litterære mål for 2011. Jeg ble inspirert og tenkte jeg skulle gjøre det samme, men på slutten der begynte jeg å gå tom for ting ved mine litterære vaner som jeg burde rette på. Jeg måtte derfor se meg rundt på bokbloggene igjen for å se om jeg kunne få litt inspirasjon. F.eks. så jeg at noen hadde som mål å lese flere norske bøker, men det kunne jeg ikke ha som mål, for skandinaviske bøker er det jeg leser mest av. Noen andre, så jeg, hadde som mål å lese flere debutanter, hvilket er noe jeg ikke trenger å rette på fordi jeg er ekstremt opptatt av debutantene (jeg vil vite hvor gamle de er og om boka faktisk er bra og på den måten prakke prestasjonsangst på meg selv), og noen hadde som mål å lese flere klassikere, og jeg kunne sikkert lest flere klassikere, men jeg er ikke så opptatt av klassikere i grunnen, jeg har liksom lest de jeg vil lese fra før av. Og så videre. Uansett, poenget med å fortelle dette er at de siste målene ble veldig eksakte og dreier seg bare om å lese én enkelt bok, mer enn litt mer åpne mål som f.eks. på punkt 3 som kan bety så mangt, men nå skriver jeg høl i huet på dere, her er mine litterære mål for 2011:

1. Lese en bok på fransk.
Den trenger ikke være så lang, poenget er at jeg skal forstå alt uten å kikke i ordboka annethvert minutt. Jeg har nemlig nettopp begynt å lære meg fransk. Foreløpig kan jeg bare si god natt (bonne nuit!), telle til tolv og uttale Jean-Paul Sartre, hvilket ikke er så lett for ei som (til tross for tjue år på Sørlandet) har rullet på r-en hele sitt liv. Anyways, jeg har et år på meg. Det burde jeg klare.

2. Lese en bok på tysk.
Som følgende av det foregående målet fikk jeg dårlig samvittighet ovenfor tysken min. Jeg begynte å lære tysk på barneskolen, og likevel har jeg aldri lest en hel bok på tysk. Alt jeg har lest på tysk (bortsett fra skoletekster) er aviser, motemagasiner og noen stakkarslige sladremagasiner av den typen du ikke finner på norsk, men bare på togstasjoner i Tyskland. Det må sies at jeg prøvde en gang, dvs. jeg lånte med meg en tysk bok på biblioteket, men jeg orket aldri å lese den. Denne gangen skal jeg orke det. Dessuten er det bare bra å øve seg på flere språk om gangen, for da ser man lettere sammenhengen. Jeg leste nylig i Vagant 4/2010 hvor poeten Yoko Tawada skrev noe skikkelig fint om dette med språk og sammenhenger og det å bare våkne på et tog og høre lyden av fremmede språk rundt seg.

3. Lese flere diktbøker.
Den siste måneden har jeg begynt å lese dikt og jeg har funnet ut at jeg faktisk liker det. Jeg har hatt fordommer mot lyrikk helt til nå. Jeg har nærmest avskydd lyrikk (med noen få, veldig obligatoriske unntak alá André Bjerke og Emily Dickinson), men nå har jeg funnet ut at det ikke er så verst likevel, og da passer det seg jo at totusenogelleve blir det året jeg fordyper meg mer inn denne genren av litteratur.

4. Lese Jack Kerouacs On the Road.
Det er så mange som har anbefalt meg denne, men mange av dem liker også William S. Burroughs, og han hater jeg, derfor får jeg dårlige vibber når On the Road nevnes. Men then again, de som liker On the Road, liker jo ofte også Charles Bukowski veldig godt og han er jeg jo med på. Det er mulig at disse assosiasjonene bare er noe jeg har i mitt hode, kanskje disse forfatterene slettes ikke har noe med hverandre å gjøre, jeg vet ikke. Uansett, i løpet av 2011 skal jeg lese On the Road.

5. Lese flere av forfatterene som intervjues i Alf van der Hagens Dialoger- bøker.
I disse bøkene, som min kjæreste kjøpte til meg på en bruktbutikk, har Alf van der Hagen (nåværende redaktør i Morgenbladet) intervjuet seksten norske forfattere om bøkene deres og om det å skrive og alt rundt det. Skikkelig i dybden-intervjuer. Han har intervjuet Axel Jensen, Kjell Askildsen, Tove Nilssen, Dag Solstad, Jan Erik Vold bl.a. Det er skikkelig interessant det jeg har lest, og spesielt interessant og lærerikt er det å lese disse intervjuene når jeg faktisk har et godt kjennskap til forfatterene, og det har jeg ikke til alle i Dialoger-bøkene, så da har jeg ikke giddet å lese intervjuene med de jeg ikke kjenner så godt heller. Det tenkte jeg at jeg kunne gjøre noe med i 2011: lese flere av disse forfatterene sånn at jeg kan lese flere interessante intervjuer om et tema jeg er svært opptatt av.

6. Lese Gaute Heivolls Før jeg brenner ned.
Nå har jeg vært på så mange forfatterkvelder med han at det begynner å bli litt flaut å si at jeg ikke har lest ham. Det må jeg gjøre noe med, men det blir ikke denne måneden, for bokstabelen min rager helt opp til taket, derfor blir det ikke før neste år, så da kan det jo likegodt være et 2011-mål.

7. Lese Samuel Beckett.
Det har jeg tenkt at jeg må gjøre så lenge nå uten å ha gjort det, så det må være på tide. Jeg leste forresten at Kjell Askildsen har blitt sammenlignet med ham så mye, og jeg er jo svoren Kjell Askildsen-fan, så jeg føler kanskje jeg må vite hva som menes med dette.

8. Lese Orhan Pamuk.
Han har jeg også tenkt veldig lenge på at jeg må lese uten at jeg har fått gjort det. Også jeg som var på bruktbutikk og kjøpte hans Snø for en femmer. Det er et par måneder siden og jeg har fortsatt ikke åpnet den. (Men jeg har egentlig mer lyst til å lese hans Istanbul. Memories of a City når jeg tenker meg om.)

9. Lese Jonathan Franzen.

Han er visst et geni uten like, pluss sykt snakkis. Og snakkiser må man av og til lese, for da har man noe å konversere om når det ikke er andre ting å si.

10. Lese John F. Fitzgeralds The Great Gatsby.

Jeg begynner å gå tom for mål og jeg må jo uansett lese denne på et eller annet tidspunkt, så why not i 2011.

17 kommentarer:

hanne sa...

Smart liste. Gleder meg nå til å bare ha franske fag til våren, da blir det litt bedre tid til å lese norske bøker som ikke er pensum. Gleder meg ordentlig til det :D

Eira sa...

diktsamlinger å tenke på til lese mer dikt-punktet ditt:

Victoria Durnak - Stockholm sier
Nils-Øivind Haagensen - Haruki & jeg
Nils-Øivind Haagensen - 23 dikt om kvinner og menn og en desperat forklaring
Dan Turréll - Drit i døden, her er Dan Turréll (virkelig, les denne)
Audun Mortensen - alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det
Tove Ditlevsen - Dikt i utvalg
Ruth Lillegraven - Store, stygge dikt
Lukas Moodysson - Mellan sexton och tjugosex

Norske, danske og svenske fine folk.

Nøve sa...

Hihi jeg leste Sult av Knut Hamsun på tysk før eksamen i VG2. Og ååh vil også lese Kerouac.

Kathleen sa...

Eira! Jeg leste faktisk ferdif Audun Mortensens 'Alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det' i dag og jeg likte den veldig godt. Jeg har også lest Nils-Øivind Haagensens '23 dikt om kvinner og menn og en despreat forklaring', Enkelte dikt' og 'Nils-Øivind Haagensen skriver' (som alle tre var samlet i en bok kalt 'Adressebøkene'). De likte jeg så godt at jeg har tenkt til å lese 'Haruki & jeg'.

Veldig gøy at du anbefaler meg dette, for jeg har faktisk allerede skrevet ned Victoria Durnak 'Stockholm sier', Dan Turell OG Lucas Moodysson! På leseliste altså. What a coincidence!

Du har god smak, må jeg si! :)

Nøve, å, det skulle jeg og ha gjort, lest en bok på tysk før tyskeksamen. Men jeg var så lazy på vgs at jeg gadd ikke. :P God idé da, for jeg pleide å lese masse engelske bøker før engelskeksamen for å komme inn i engelskmodus.

Oda sa...

Jeg synes listen din var veldig fin! Har tenkt å skrive en engen nyttårsforsettliste en stund, men det krever bare så mye ork å sette seg ned å gjøre det...
Men det å ta litt mer konkrete punkter synes jeg var et særdeles godt trekk - noe av det beste med lister er jo å kunne krysse av - done! Så det blir litt enklere da...

Samuel Beckett - vente på godot, fantastisk morsom...
Orhan Pamuk - tror jeg koperer punktet ditt til min egen liste. Har lest Mitt navn er Karmosin, likte den ganske bra, og han skrytes jo opp i skyene...
Great Gatsby - sukk...

Kos deg med neste leseår...

Kathleen sa...

Ah, Samuel Becket har jo skrevet 'Mens vi venter på Godot', det hadde jeg helt glemt! Den har jeg lest, tror jeg, på skolen, eller i hvertfall et utdrag. Kan huske jeg likte det. Da blir det i hvertfall gøy å lese mer!

Og ja, jeg syntes det var skikkelig vanskelig å finne "store" punkter, jeg synes jeg har gode lesevaner, derfor ble det mer spesifikt. Og det var straks mye lettere, for da var det bare å bla i min bok-bok (jeg har en bok hvor jeg skriver ned alt og alle jeg vil lese) og se hvilke forfattere jeg har 'tenkt til å lese' lengst.

Anonym sa...

Fin liste! Selv har jeg ikke gitt meg selv noen store litterære mål for neste år, men jeg vil lese flere dikt av Tor Ulven. Den mannen fascinerer meg.

SV: Du burde bli forfatter! Og nordlyset er utrolig vakkert. Man ser det ofte på nattehimmelen i Trøndelag, men jeg forestiller meg at det er enda mer spektakulært i nord-Norge.

Marit sa...

Kjempe fine mål! :) Elsker bøker selv, gleder meg til å legge bort pensum og lese litt skikkelig igjen :)

Isabel sa...

Eg lagar meg alltid slike lister, men det er ikkje alltid eg gjennomfører dei... :p

Eg har forsåvidt nett lest "The Great Gatsby", i engelsken. Bra bok!

Svar: Hehe, eg synes også det er veldig artig når folk spør om det: koss skal eg vite om dei ser like dårleg som meg utan brillene mine med brillene mine? Men skjønner jo at folk er nysgjerrige, og dette er eit ganske korrekt bilete av synet mitt.

Jo, det kunne ha vore artig, men så veit eg at styrke kan kome an på type brilleglass/linser. T.d har eg 15+ på linsene, men 12,5+ og 11+ på dei progressive brilleglassene mine, så det blir kanskje litt for vanskeleg å lage eit korrekt bilete?

Disse synssimuleringene er ikkje 100% korrekte, dei heller, for det finst jo forskjellege grader av sjukdommar også. T.d har eg også grønn stær, men simuleringa av grønn stær passar absolutt ikkje til synet mitt.

missM sa...

Punkt nr 1 kunne jeg også tenke meg. Men jeg har ikke begynt å lære fransk, og tror ikke jeg rekker det på et år heller. Men kanskje om 10 år, har veldig lyst til å lære språket hvertfall.

Jeg leser egentlig en del bøker, men det blir jo til at jeg leser bøkene som er på "listetoppen" de poppulære som "alle" leser. Jeg har egentlig lyst til å lese litt flere andre bøker til neste år. Men synes de er vanskelig å finne. Jeg spør ofte på biblioteket. Har lest en del av det de anbefaler, men synes ofte det kan være litt rare bøker. Så da ender det kanskje med at jeg egner meg best som listepoppbokleser ;)

Anonym sa...

Du må lese Momo på tysk! Eller Karius und Baktus. Jeg prøver å manne meg opp til å lese Tintenherz (første boka i en fantasyserie), men jeg har mer lyst til å lese Devising Theatre-boka eller boka til Sarrazin (ja faktisk).

Og hallo, det er foreleseren min i Tyak Litteratur som har oversatt Sult til tysk!!! Nå ble jeg starstruck på Nøves vegne.

Kathleen sa...

Å, nei, jeg har allerede lest Momo på norsk og jeg syntes den var kjeeedelig. Så jeg må lese noe annet på tysk. Men jeg kan godt lese en bok på tysk som jeg allerede har lest på norsk, så jeg kan jo lese Karius og Baktus.

Emmas Bokhylla sa...

Vilken bra lista, jag borde ocksa forsoka mig pa nagot sadant!

Annars sa har jag dragit igen en Prix Femina-utamning, du kanske har lust att vara med?

eirin sa...

SV; der sa du det! ^^
hvis jeg skal anbefale noe på fransk er Le Petit Prince av Antoine de Saint-Exupéry og Le Violon Noir av Maxence Fermine både fine og veldig lettlest. Ikke dumt å ha med seg en sånn bitteliten lommeordbok ved siden av!
The Great Gatsby står nok på listen min også..

Kathleen sa...

'Le Petit Prince' har jeg lest på norsk, og joda, den er jo lettlest, men jeg orker ikke lese den på nytt for jeg likte den ikke noe særlig, må jeg ærlig innrømme. 'Le Violon Noir' skal jeg derimot notere meg bak øret! Takk for tips! :)

Secretboy sa...

Hei!
Jeg har faktisk aldri tenkt på å lage en literær liste, bare sånn nyttårs fortsett. Leser du engelske bøker? Har du noen anbefalinger?

Du har en veldig bra blogg.

Mvh.
~Sindre E

Kathleen sa...

Hei, og takk for kommentaren og komplimentet! :) Klart jeg leser engelske bøker. F.eks holder jeg nå på med "Psyche in a Dress" av Francesca Lia Block. Vil du ha anbefalinger på engelske bøker? Da vil jeg anbefale J.D. Salingers "Catcher in the Rye", "The Road" av Cormac McCarthy, "The Curious Incident of the Dog in the Night-time" av Mark Haddon, "Hot Water Music" av Charles Bukowski og "Extremely Loud & Incredibly Close" av Jonathan Safran Foer.

:)