tirsdag 28. februar 2017

Plastic challenge, dag 1

Studentlaget til Spire ved NMBU har denne uka en plastic challenge: Bruk så lite plast som mulig i en uke. Plasten jeg bruker skal jeg samle sammen og ta med til veiing om en uke - den som har brukt minst plast vinner konkurransen. Å bruke mindre plast er noe jeg tenker på titt og ofte til vanlig (spesielt når jeg står i frukt- & grøntavdelingen på butikken), men jeg har egentlig ikke noen oversikt over hvor mye plast jeg faktisk kaster. Jeg tenkte derfor dette var en glimrende anledning til å finne ut av dette. Hvor stort plastsvin er jeg? Kommer jeg til å bli overrasket? Sjokkert? Skamme meg? Hvor vanskelig kommer det til å være å bruke mindre plast? 

Gjennom hele uka kommer jeg til å blogge om dette, så får vi se hvor stor plasthaugen blir til slutt. 






DAGENS PLAST

1. Q-tips. Ganske hendig at denne plast-utfordringen kommer på omtrent samme tid som jeg har bestemt meg for å pille meg litt mindre i øret med Q-tips. Det er en uvane som jeg synes er kjempevanskelig å legge fra meg. (Jeg har allerede prøvd lenge.) Men nå har jeg lest i fysiologiboka hvorfor ørevoks er viktig, og det at det er noe dritt å forbruke så mye plast, så nå må jeg jo bare slutte.


2. Yoghurt-beger. Hadde jeg giddet å planlegge denne utfordringen på forhånd, hadde jeg kanskje ikke kjøpt et beger yoghurt like før helga. Men hvis denne utfordringen skal få meg til å bli litt mer bevisst mitt eget plastforbruk, så er det bare å innrømme at jeg kaster mange av disse. Riktignok i plastsorteringen. Hva kan jeg gjøre? Må jeg slutte å spise yoghurt? Det er vel ingen som selger yoghurt i løsvekt? Må jeg lage min egen yoghurt med melkesyrebakterier?! Hvor kjøper man melkesyrebakterier?!

(Nå skulle jeg forøvrig til å skryte av at jeg sjeldent kjøper småyoghurter med plastskjéer pakket inn i plast med enda mer plast rundt, men jeg kjøpte faktisk en sånn forrige uke da jeg dro på kino etter å ha vært på lesesalen hele dagen. Det var et svakt øyeblikk.)


3. Plastemballasje. Rundt fire porsjoner fullkornsnudler, ikke bare én - heldigvis. Spiste den siste porsjonen til middag i dag.


(4. Plastflaske.) Jeg er usikker på om denne tells, det er jo pant på den. Dessuten kjøpte jeg den fra "snart utgått"-disken på butikken, den hadde uansett blitt kastet om jeg ikke hadde kjøpt den i siste liten. Denne blir ikke med i regnskapet, eller...?




Jeg føler ikke at jeg har kastet så veldig mye i dag, men jeg får nok et litt annet syn på dette når alle dager plusser seg sammen. Dessuten hadde jeg lesedag hjemme i dag, så jeg kunne lage mat på mitt eget kjøkken. I morgen skal jeg på forelesning, på møte i Oslo og kjæresten min kommer hjem. Vil da plasten som han kaster når vi spiser middag sammen være med i regnskapet mitt? Skal jeg late som om den middagen jeg får ikke hadde noe plastavfall dersom han lager middagen, litt som at kjøttmiddagene han lager ikke tells i min "maks én kjøttmiddag i uka*"-opplegg? (Også jeg har svin på skogen.) Det er mange ting å tenke på!











*Hvis det skulle være noen tvil: Med kjøtt regner jeg også med fisk. Men jeg regner ikke med kjøtt som er funnet i søpla. For noen uker siden fant vi f.eks. 4 kg bacon i søpla utenfor Rema 1000 på vei hjem fra fest.

5 kommentarer:

Trine sa...

Det er visst veldig enkelt å lage yogurt! Du må bare ha en startkultur og en maskin og så bom-bada-bing, kan du lage naturyogurt i dyre dommer, i de samme glassene :)

Kathleen sa...

Men hvor får man tak i startkultur og hva slags maskin er det snakk om?

Kathleen sa...

For å være helt ærlig høres det å lage sin egen yoghurt ut som mer enn det jeg egentlig er interessert i å gjøre. Men hvis det bare er å sitte og vente på at melkesyrebakteriene gjør jobben, så er det kanskje noe for meg?

Anonym sa...

Du bruker bare litt ferdig yoghurt! Kjempelett og trengs ingen maskin, kanskje bare et termometer så temperaturen blir rett.

ringvold sa...

Å lage yoghurt høres faktisk overraskende greit ut: http://www.matmerk.no/no/okologisk/okologiske-oppskrifter/lag-din-egen-okologiske-yoghurt