tirsdag 8. mars 2016

Den internasjonale kvinnedagen

Fordi det finnes land hvor kvinner fortsatt umyndiggjøres og ikke får lov til å kjøre bil eller gå ut på gaten uten å ha med seg et mannlig familiemedlem.

Fordi det finnes folk verden rundt som velger bort (les: dreper) jentebarn fordi de heller vil ha guttebarn. Både jenter som ennå ikke er født og jenter som allerede er født.

Fordi folk fortsatt argumenterer med "tenk på at hun er noens søster/kjæreste/datter/kone" (og glemmer at hun er et individ med egenverdi - og at alt hun trenger å leve for er seg selv).

Fordi det finnes kulturer hvor 10 år gamle jenter giftes bort til menn.

Fordi det finnes menn som skriver kronikker om at kvinner ikke trenger å være tynne fordi de "uansett liker litt å ta i." (Fyttikatta, tror de virkelig at kvinner får spiseforstyrrelser fordi menn mener noe - eller at kvinner blir friske fordi menn mener noe?! Spiseforstyrrelser er en alvorlig sykdom som handler om noe annet enn hva menn synes er fint!)

Fordi jeg senest i går hørte på radioen at ei gravid, leukemisyk tenåringsjente i Sør-Amerika ikke fikk lov til å ta abort. (Ja, hun døde.)

Fordi det finnes land hvor voldtatte kvinner dømmes til døden med steining fordi det var "hennes egen skyld." Men det er ikke bare det, "det var hennes egen skyld" er en strofe som også brukes mye i vår del av verden. Vi skal ikke sitte her og tro at alt bare er bra her heller. Og bare fordi man ikke opplever alt selv, betyr det ikke at andre ikke gjør det.

Derfor (og dette var bare et utvalg av grunner) sier jeg: GRATULERER MED KVINNEDAGEN!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei! Men var ikke du anti-kvinnedagen/feminisme for noen år siden? Hva skjedde?

Kathleen sa...

Jo, det er sant det. Da jeg var 20 eller så, noe som er ca. 7 år siden. Jeg har skrevet ganske mye om hvorfor jeg ble feminist her på bloggen.