torsdag 11. juni 2015

F-ORDET. 155 GRUNNER TIL Å VÆRE FEMINIST av Marta Breen, Madeleine Schultz og Jenny Jordahl

Satte meg på verandaen en junikveld med denne boka og ble der til hele boka var lest (kun avbrutt av turer til kjøkkenet for å fylle på mer vin). Morsom, fornøyelig, interessant og engasjerende er ord jeg kommer på for å beskrive denne leseopplevelsen, men selv ble jeg også sint, sint over at verden er som den er.

Da jeg var tyve år var jeg mer sint på feministene. Jeg skrev antifeministiske innlegg på bloggen og trodde feminisme bare var én ting. Mitt liberalistiske ståsted på høyresiden lot seg ikke koble sammen med forbud, kvoter og slagord som "Ingen klassekamp uten kvinnekamp, ingen kvinnekamp uten klassekamp". Det gjør det fortsatt ikke, og jeg er følgelig uenig i mye av det forfatterne skriver i F-ordet. Likevel har jeg for lengst, delvis takket være et studie med et pensum rikt på ulike feministiske tekster, skjønt at feminisme er så mye mer enn det først nevnte. Dette kommer også svært godt fram i F-ordet. Selv om forfatterne har sine meninger om ting, utelukker de ikke at andre feminister kan mene helt andre ting, og det er selvsagt helt greit!

I dag nøler jeg ikke lenger med å si at jeg er feminist, men jeg merker at jeg ofte blir lei av å snakke om hvorfor og hvordan, nettopp fordi det hører til så mange fordommer og antagelser tilknyttet ordet. Senest i forrige uke var det en venn som lurte på om menn kunne være feminister. JA, absolutt!, svarte jeg. (Man skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.*) Tenk så greit det hadde vært å bare gi bort denne boka til alle som lurer på ting som dette. Hadde jeg vært mangemillionær skulle jeg ha gitt den i gave til alle nye elever på videregående skole. Hør, hør!; les og lær!

Her er noen av mine grunner til å være feminist:
1. Jeg har venner og bekjente som lyver om hvor mange de har ligget med, fordi det på en eller annen idiotisk måte ikke er akseptert for kvinner å ha ligget med like mange som menn har.

2. Senest denne uka fikk jeg høre at "det er rart at du får deg noe, du som aldri barberer deg."

3. Fra tid til annen får jeg høre at jeg er altfor høylydt, og at jeg burde roe meg ned fordi "gutter liker ikke at jenter er altfor høylydte." Her er det mye som er galt: For det første er ikke mitt øverste mål her i verden å få tak i en mann. Hvorfor folk bare antar dette er helt på trynet. For det andre: Jeg burde generelt bare drikke mindre når jeg er på fest, det er sikkert veldig plagsomt både for kvinner og menn.

4. Det eksisterer fortsatt holdninger om at jenter ikke er like kapable til å regne matematikk som gutter. Jeg leste nylig en artikkel** om et forskningsprosjekt hvor de bl.a. hadde satt to grupper med unge mennesker av begge kjønn til å regne matematikk, hvor den ene gruppa fikk høre på forhånd at jenter var dårligere i matematikk enn gutter, mens den andre gruppa ikke fikk høre noe slikt. Over gjentatte ganger viste det seg at jentene i gruppa som ikke fikk høre at jenter er dårligere i matematikk enn gutter gjorde det minst like bra i matematikkoppgavene som guttene i den samme gruppa, mens jentene som fikk høre at jenter er dårlige i matematikk alltid gjorde det dårligere enn guttene i samme gruppe. Jeg tror det absolutt ligger noe i dette. Når folk ikke har troen på at du kan noe, er det lett å bare gi dem rett. Men det er ingen grunn til det.

5. Det eksisterer fortsatt holdninger om at kvinner ikke skriver like gode romaner som menn. I tillegg bruker folk ord som 'kvinneroman.'

6. Det er fortsatt altfor mange kvinner i forhold til menn her i verden som ikke får noen utdanning. Dette smerter meg ikke bare litt. Tenk så mange problemer som hadde blitt løst om kvinner fikk utdanning. Befolkningsveksten f.eks. hadde minsket! Og det igjen ville vært bra for naturen.

7. Jeg leste en gang en kronikk, skrevet av en mann, om at kvinner og jenter ikke burde sulte seg og få spiseforstyrrelser fordi "menn uansett liker runde former." Ut i fra kommentarfeltet virket det som om dette var en ganske regjerende holdning. Virkelig, tror folk at menns preferanser er hele grunnen til at kvinner blir dødssyke og ikke minst: Tror folk at kvinner kan arbeide seg ut av alvorlig psykisk sykdom fordi menn "uansett synes det er finere med litt kjøtt på kroppen" ?!?!?! Dette er faktisk helt sykt, og selv om jeg leste denne kronikken for over to år siden merker jeg at det koker i meg bare av å tenke på det.

8. Det er helt greit å velge mellom rosa og blå til barna sine, men at produkter markedsføres som "til jenter" og "til gutter" impliserer at det finnes satte preferanser hos oss fra fødselen av. Nei, det gjør det ikke. Det finnes reklame som spiller på at jenter skal være søte prinsesser og at gutter skal være tøffe og klatre i trær. Det er helt greit at noen jenter vil være søte i rosa prinsessekjole, men det er også helt greit at jenter klatrer i trær og får skrubbsår. Problemet er den ensidige reklamen. En jente som klatrer i trær bedriver ikke en 'gutteaktivitet'. Hun er en jente, og alt det jenter gjør er jenteaktiviteter. Klatring og brøling også.

9. Det finnes (mektige) mennesker som tror det er greit å bestemme over andres kropp. Særlig kvinners kropp. Selv her i Norge finnes de.

10. Det finnes folk som reduserer meningene mine om fødselspolitikk, foreldrepermisjon, overbefolkning, miljø og assistert befruktning ved å si at "du kommer til å ombestemme deg når du selv får barn." Dette skjer stadig vekk. Det jeg sier er ikke gyldig fordi jeg ikke selv har barn. Dette er dødsirriterende og helt feil. Som om jeg ikke er myndig før jeg får barn. Dessuten: Når-et impliserer at jeg en gang kommer til å få barn. Igjen: Antagelsen om at jeg har lyst på barn. Hvor kommer den fra? Jeg er et individ og har min egen plan for livet.


*En av grunnene til at jeg på et ungt stadie av livet ikke var feminist, var at jeg fortsatt levde i min egen privilegerte boble. Jeg hadde aldri opplevd noen form for urettferdighet eller negativt press i kraft av å være kvinne. Så skjønte jeg at jeg tilhører en bittebittebitteliten promille av verdens befolkning, og, etterhvert som jeg ble eldre, at ting som jeg tidligere hadde ristet av som tilfeldige enkelthendelser stadig oftere gjentok seg. 

**Har forgjeves prøvd å finne denne artikkelen igjen. Vet noen hvilken artikkel jeg snakker om? Tror det må ha vært Guardian eller noe lignende. Her er en artikkel som tar for seg litt av det jeg leste, men det var ikke akkurat denne. Artikkelen jeg leste var mye mer detaljert. 

3 kommentarer:

Tine sa...

Utrolig spennende å høre om din "omvending" til feminist. Jeg har hatt samme utgangspunkt som deg, ikke synes at jeg har noe med rødstrømpene å gjøre, men har etterhvert skjønt at det ligger så mye mer i det å være feminist. (Jeg var mye eldre enn deg da jeg skjønte det...) Takk for supert lesetips, denne må jeg se nærmere på!

Stjernekast sa...

Amen!

annkolaas sa...

Det Heidi sa!