fredag 11. april 2014

Kloning og science-fiction, snart er det påske, alternative boktips

Snart er det påske og jeg skal på hyttetur og foreta ekskursjon i skauen, løpe mange mil og sykle mange mil, spise påskeegg og lese bøker og litteraturtidsskrifter (hvis jeg ikke leser dem opp før jeg drar, det ser nesten sånn ut, nyeste Vinduet har mye bra og interessant!), og ikke minst, fordi det snart også er den tiden, lese til eksamener. Først og fremst, i første omgang, biologieksamen. Jeg er allerede i gang, leser om måter å samle inn informasjon om DNA på, kloning etc., og det var da jeg begynte å tenke på Kazuo Ishiguros Never let me go. Også fordi jeg omtrent samtidig leste nyheten om at han skal utgi sin første på bok på ti år - i mars neste år. Hvis den kommer til å bli like bra som Never let me go, er det bare å glede seg!

Ja, for den handler om kloning av mennesker og jeg synes det er et skikkelig interessant (skrekk)scenario. Det ligner på min interesse for katastrofefilmer som liten, ble aldri lei av det. (Er egentlig ikke lei av det nå heller, temaet apokalypse er fortsatt fascinerende.) Jeg har sett mange filmer om kloning, men hvor går man i litteraturen for å lese om kloning? Til science fiction, men det jeg vet om science-fiction er tilnærmet ikke noe. Og jeg gidder ikke å lese skjønnlitteratur som ikke er bra litterært, bare fordi det handler om noe som er gøy. Tips mottas altså med takk, om noen vil gi. 

Nylig leste jeg en annen bok som handlet, om ikke akkurat om kloning, så om kopiering av mennesker, om en drøm om evig liv. Morels oppfinnelse av Adolfo Bioy Casares. En fullkommen roman, i følge Jorge Luis Borges, en forfatter jeg forøvrig ikke har lest (men som jeg selvfølgelig har tenkt til å lese). Perfekt, følge Octavio Paz (som jeg har lest). Morels oppfinnelse er forresten en liten roman, rekker knapt å skrelle en appelsin før den er over. Veldig mystisk også. (Noe som Never let me go også er.) Jeg vet ikke hva som foregår, ting er rart, og jeg får ikke vite alt heller. Vemodig er den óg, så det holder. 

Mystikk, men man slipper alt det der med å nøste opp kriminalsaker. 

Apropos kriminalsaker og science fiction og skrekkscenarioer, i dag ble planene om datalagringsdirektivet er skrotet. Hurra! Dét er verdt å feire med en is! 

Ingen kommentarer: