torsdag 19. februar 2009

Utblåsning

Jeg blir provosert av veganere som synes det er OK å kjøpe en pakke nudler med kjøttsmak ("det går fint, jeg spiser bare nudlene, posen med kjøttsmak kaster jeg jo bare"), mens det nærmest er en dødssynd å spise opp brødskiven du allerede har tatt en bit av når du plutselig fant ut at den inneholder melk. Nei, da skal du ikke spise videre, da skal du hive den i søpla.

Hva støtter utnytting-av-dyr-industrien mest?

Å spise videre på brødskiven er ikke vegansk, men det hjelper ikke noen dyr å kaste den. Du har ikke støttet noen etterpørsel etter animalske produkter ved å spise den opp. Så du kan like godt gjøre det, mener jeg.

Å kjøpe nuddelpakka og bare spise nudlene, og ikke ha oppi kjøttsmaken, er vegansk, men ikke så riktig, vel? Du har jo faktisk betalt for et animalsk produkt, og dermed bidratt til videre etterpørsel etter kjøtt. Javel, og du kaller deg dyreverner?

---

Egentlig skrev jeg ganske mye mer nå, om flere ting jeg er provosert over (jeg har stort sett vært provosert -og sint- i hele dag), men jeg fikk en gang et råd om at man ikke burde skrive (og publisere det) akkurat når man er provosert, men la det roe seg litt først, og jeg tror det er veldig lurt. Jeg kan komme til å angre siden (sant, det har skjedd før).

12 kommentarer:

Michaela sa...

Jeg skjønner ikke at du får spist noenting i det hele tatt!

Kathleen sa...

Joda! Dette har jeg spist de sju siste dager: hummus med dill, hummus med soltørka tomat, pasta med oliven og brokkoli, peanøttsmør-og banansandwich, salater med cherrytomater og pinjekjerner og hasselnøttolje, popcorn, sørlandschips, fylte bifftomater, bakte potetbåter, pommes fries, gulrot-og vårløkpannekaker, lønnesirupsmarinerte vintergrønnsaker (pastinakk, hvit søtpotet, squash, gulrot), avocado, ris, løksuppe, grønnsakssuppe med karri, valnøtter, cashewnøtter, salat med solsikkefrø og macademianøttolje, knekkebrød. Blant annet.

Julie sa...

Food-dropping...?

Haha. Du er den eneste jeg kjenner som husker detaljert hva de har spist de siste dagene.

Michaela sa...

Jaggu fikk jeg lyst til å lage meg mat nå! Jeg har faktisk blitt flink til å ikke spise kjøtt hele tida, sånn når jeg har pasta så er det godt med sånn humus sak, eller pesto, eller fløtesaus nammenam! Fylte bifftomater hørtes fantastisk ut! Har du en oppskrift på det eller?

Kathleen sa...

Hehe,ja, og i dag skal jeg lage grønnsaksform og sjokolade-og nøttepudding. Håper det blir godt, for oppskriftene er egentlig ikke veganske, så jeg må veganisere dem selv...

Michaela, jeg lagde de fylte bifftomatene på gefühlen, så nei, har inegn oppskrift. Men egentlig så er det bare å hulde dem ut og putte ting du liker inni (f.eks. bønner, bulgur) og krydre dem som du vil (ikke så mye salt, for det tørker ut tomaten) og bake dem i ovnen.

Sofia sa...

Naa er da de fleste nuddelsmakstilsetninger laget med fullstendig kunstig kjoett/kylling/reke-aroma, da, saa I prinsippet er det like vegansk aa putte oppi pulveret ogsaa. Det kan jo selvfoelgelig ogsaa diskuteres paa samme maate som fuskepels/skinn og vegetariske kjoetterstatninger.

Kathleen sa...

Ja, jeg vet egentlig det, men det er uansett ikke det som er poenget. La oss si en Fjorlandpakke da, som inneholder en pose m/poteter, en pose m/grønnsaker og en pose m/kjøtt. Å kjøpe hele pakka og kaste kjøttet er ikke særlig dyrevennlig. Du spiser altså ikke kjøttet, så vegetarianer er du jo, men dyrevennlig? Nei, absolutt ikke.

Ok, det var ikke det beste eksempelet, men prinsippet er jo det samme.

Sofia sa...

Jaudaa, jeg er enig I det, men det er jo heller ikke alle veggiser som bryr seg om dyrene, saa for dem er det vel like greit aa gjoere det paa den maaten, hehe. Its fashion :p men jeg hadde sikkert ogsaa blitt irritert om noen hadde kjoert paa med de hykler-greiene der. Hvem er det denne her gangen? Jeg husker bare veganerenfaenen paa blink, hahaha.

Daesy Kowaisy sa...

Skjønner ikke at noen klarer å leve uten melk, eller kjøtt for den slags skyld. På en annen side har jeg klart meg uten broilerkylling selv de siste 7-8 årene. Er jo mye god vegetarmat, så vel som veganmat, men jeg vil spise kjøtt. La deg til i blogglista mi jeg, for du skreiv jo aldeles ikke så verst.

Kathleen sa...

Ja, jeg begynner å lure på det om melka, selv. Kjøtt synes jeg er easy-piece, men melka er vanskeligere. Uff.

Uansett, takk for den hyggelige kommentaren :)

Daesy Kowaisy sa...

Nei melk hadde jeg hvert fall ikke greit! Drikker masse melk hver dag. Vet at det er en del vokalister som dropper å drikke det fordi det produserer slim, men det hadde jeg aldri greid. Hvorfor skulle du ikke drikke melk?

Kathleen sa...

^Fordi jeg mener utnytting av dyr er galt. I prinsippet synes jeg egentlig egg og melk er verre enn kjøtt, for å spise kjøtt er jo naturlig. Det gjør jo alle rovdyr (nå, vi AVLER jo dyr for så å spise dem, det er det jeg er i mot, ikke kjøtttet i seg selv), men når det kommer til melk er vi de eneste dyra i verden som "stjeler". Å ta melka til kua for så å fôre kalven med morsmelkerstatning makes no sense.