lørdag 30. november 2013

Bøkene jeg leste i november; litt trist matematikk, førstegenerasjonsinnvandrere og flyktninger

PROSA
1. RYDDE UT av Helene Uri

SAKPROSA
2. NORD-KOREA - NI ÅR PÅ FLUKT FRA HELVETE av Eunsum Kim
3. JUSTISMORDETS RETORIKK av Arild Linneberg, Bjørn C. Ekeland og Johan Dragsvoll
4. PÅ LIV OG DØD av Wasim Zahid
5. THOR HEYERDAHL. MANNEN OG MYTENE av Ragnar Kvam jr.

POESI
6. URD av Ruth Lillegraven
7. LITT TRIST MATEMATIKK av Kjersti Annesdatter Skomsvold
8. YAHYA HASSAN av Yahya Hassan

DEN BESTE BOKA
Diktene til Yahya Hassan og Kjersti A. Skomsvold. Yahya Hassan skriver med fylde og hva skal jeg si, eksplosiv kraft! Kjersti Annesdatter Skomsvold skriver poesi like bra som hun skriver prosa. Begge disse bøkene står nå i hylla mi fulle av notater og eselører. Fantastisk.

Slo at slag for poesien i Fædrelandsvennen. DEN KJIPESTE BOKA
Nord-Korea - Ni år på flukt fra helvete. Kjedelig og enkel. Noen rømmer til Kina, det skjer litt kjipe ting, de blir sendt tilbake til Nord-Korea, men klarer å flykte en gang til. De rømmer gjennom Mongolia som er skittent og fullt av hester. De kommer til Sør-Korea og får sørkoreanske pass. Ingen spennende detaljer, ingenting filosofisk, ingenting om politikk og hva kinesiske myndigheter gjør når de finner flyktninger, eller mer gjennomgående om Sør-Koreas mottagelse av nordkoreanske flyktninger. Savner ca. alt med denne boka. Tom og innholdsløs. Dessuten stusser jeg litt: Eusum Kim har liksom fått universitetesutdannelse i Sør-Korea og alt mulig, men så klarer hun ikke å skrive boka selv, og må få hjelp av Sébastien Faletti som skriver den på fransk?

2 kommentarer:

Tine sa...

Ser vi har litt forskjellig lesesmak. Kanskje den jeg holder på med nå hadde vært noe for deg. 1001 natt av Vetle Lid Larsen. God helg!

Kathleen sa...

Det lurer jeg også på! Liker jo det meste han skriver i A-magasinet.