mandag 3. september 2018

Litteratur i august

En sliten lørdag formiddag leste jeg Døden og andre tiggere av Anne Helene Guddal, og det var virkelig fint. Hør på dette:

Det er ikke politikk jeg tenker på
når jeg ikke får sove
men lidelsen forårsaket av den

Det er ikke vold jeg tenker på 

når jeg ikke tør å gå ut
men situasjonen som gjør den nødvendig 

eller:


Økonomi hører ikke hjemme i dikt
sier de rike

Dikt har vi ikke råd til

sier de fattige

Ingen leser dikt

sier de som leser dikt 

I tillegg leste jeg Guddals nyeste roman, Nøkkerosene, som jeg også likte veldig godt. B spurte oss på stranden om vi hadde lest noe bra i det siste, da svarte jeg at jeg hadde lest denne, som handler om en kvinne som må flytte hjem til foreldrene etter at hun er blitt voksen, fordi hun har vært (er?) psykisk syk. Romanen handler om tiden etter det verste, om det å (kanskje?) bli bedre (eller ikke?), og jeg liker hvordan den er så åpen mot verden; hovedpersonen er et jeg, men hun er likevel ikke besatt av seg og sitt. Hun okker seg ikke over tilværelsen, selv om det er sårt, det hele. Selv om man nok blir ganske selvsentrert når man er psykisk syk, synes jeg det i blant kan bli litt klaustrofobisk i romaner om psykisk sykdom. For selv om mennesket som romanen skildrer er fanget av seg selv, trenger ikke romanen å være det. Men slik var det altså ikke i Nøkkerosene, ikke i det hele tatt.


Ellers fikk jeg for meg at jeg skulle lese langlisten til Bookerprisen, men det var før den norske bokhøsten begynte; jeg begynte å anmelde bøker igjen, og på forlaget fikk jeg en liten stabel med bøker. Dessuten var jeg innom et loppemarked på dets siste time, og fikk dermed med meg en hel pose med bøker for femti kroner, deriblant flere bøker av Bjørg Vik, som jeg ikke har lest noe av før. Noe sier meg at jeg kanskje går glipp av noe, hvis jeg ikke leser henne? Lesingen får vise.

Det er helt ypperlig at det går mot høst. Forrige gang vi var på stranden gadd jeg ikke en gang å bade. Nei, nå er det høst, tenkte jeg og ville helst lese Barnet på land. I skrivende stund har jeg riktignok på meg en shorts, og i morges tok jeg en løpetur i singlet, men luften kjennes skarp om kveldene, gjør den ikke?

Nå skal jeg anmelde Hva skal vi svare våre barn? Kan si så mye som at det er deilig at folk skriver om klima- og økologisk krise uten fremtidsoptimisme. Gud, så lei jeg er av fremtidsoptimisme. "Bla, bla, bla, artene dør, bla, bla, bla, verdens avlinger er i fare, bla, bla, MEN, det er ikke for sent!" Jo, det er for sent, det er nettopp det det er. Det er mer interessant å stille spørsmål om hva vi skal gjøre nå da; hva skal vi for eksempel si til barna?

Et utdrag: Etter annen verdenskrig skrev den tyske filosofen Theodor W. Adorno, at "etter Auschwitz er det barbarisk å skrive et dikt" ("Nach Auschwitz ein Gedicht zu schreiben, ist barbarich"), og dette utsagnet kan vi nå omformulere til: "Etter kjøttproduksjonen vil det slett ikke være noen til å skrive dikt". Eller for å ta det berømte Heinrich Heine-sitatet: "Der man brenner bøker, brenner man også til slutt mennesker ("Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende Menschen"). Sitatet kan omskrives i en nærmest komisk, men ikke desto mindre sannferdig retning, nemlig til: "Der man griller kjøtt, vil man til slutt også bli grillet." Jeg sier altså les!, for dette er interessant.

God bokhøst!


Nettet mitt etter et besøk hos forlaget. 


En bra roman jeg leste i august. 


Kanakas på vei hjem fra Aschehougs hagefest
 og Litteraturhuset. 


En bok jeg leste og en brus jeg drakk på Bergensbanen
 dagen etter Aschehougs hagefest.
(Tror jeg var full da jeg gikk på toget.)POESI
1. DØDEN OG ANDRE TIGGERE av Anne Helene Guddal

PROSA
2. FROM A LOW AND QUIET SEA av Donal Ryan
3. THE OVERSTORY av Richard Powers
4. WHO WAS CHANGED AND WHO WAS DEAD av Barbara Comyns
5. EUROPA av Amalie Kasin Lerstang
6. ET NORSK HUS av Vigdis Hjorth
7. FORDI VENUS PASSERTE EN ALPEFIOL DEN DAGEN JEG BLEI FØDT av Mona Høvring
8. BARNET av Kjersti Annesdatter Skomsvold
9. NØKKEROSENE av Anne Helene Guddal

SAKPROSA
10. BORGERLØNN av Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal
11. THE DRUNKEN BOTANIST av Amy Stewart
12. HVA SKAL VI SVARE VÅRE BARN? av Arne Johan Vetlesen og Rasmus Willig

Ingen kommentarer: